Praleisti turinį

Pelynas: Naudingos Savybės ir Gydomasis Poveikis

Pelynas (Artemisia absinthium), dar žinomas kaip kartusis kietis, yra vienas iš seniausiai naudojamų augalų liaudies medicinoje. Šis aromatingas augalas, augantis daugiausia Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, yra žinomas dėl savo...

Pelynas (Artemisia absinthium), dar žinomas kaip kartusis kietis, yra vienas iš seniausiai naudojamų augalų liaudies medicinoje. Šis aromatingas augalas, augantis daugiausia Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje, yra žinomas dėl savo kartumo ir unikalių gydomųjų savybių. Pelynas buvo plačiai naudojamas ne tik alkoholinių gėrimų, tokių kaip absentas, gamyboje, bet ir medicinoje, kur jis padeda spręsti įvairias sveikatos problemas.

Pelyno Savybės ir Poveikis Sveikatai

Pelynas yra ypatingai vertinamas dėl savo sudėtyje esančių bioaktyvių junginių, tokių kaip fitocheminiai junginiai, eteriniai aliejai, flavonoidai, taninai ir organinės rūgštys. Šie junginiai suteikia pelynui jo kartų skonį ir suteikia platų spektrą naudingų sveikatai poveikių.

  1. Virškinimo Sistemos Palaikymas: Pelynas nuo seno buvo naudojamas virškinimo problemoms spręsti. Jis padeda mažinti skrandžio rūgštingumą, skatina virškinimą ir gali padėti gydyti skrandžio opas bei kitas virškinimo sistemos problemas.

  2. Antiparazitinės Savybės: Pelynas yra žinomas dėl savo stiprių antiparazitinių savybių. Jis gali padėti pašalinti žarnyno parazitus ir kitas organizmo infekcijas. Tyrimai rodo, kad pelyno ekstraktas gali būti efektyvi priemonė kovojant su parazitais, tokiomis kaip kirminai, be šalutinio poveikio, kuris dažnai pasitaiko naudojant sintetiniai vaistai.

  3. Priešuždegiminis Poveikis: Pelynas turi priešuždegiminį poveikį, kuris gali padėti mažinti uždegimą ir palengvinti skausmą. Dėl šios savybės jis gali būti naudingas gydant įvairias uždegimines ligas, įskaitant artritą ir kitas sąnarių ligas.

  4. Antibakterinis ir Antimikrobinis Poveikis: Pelynas turi stiprių antibakterinių savybių, kurios gali padėti kovoti su įvairiomis bakterinėmis infekcijomis. Jis taip pat turi antimikrobinių savybių, kurios gali padėti kovoti su įvairiomis infekcijomis ir skatina bendrą organizmo sveikatą.

Pelyno Naudojimas Liaudies Medicinoje

Liaudies medicinoje pelynas naudojamas įvairiais būdais – nuo nuovirų ir arbatų iki spiritinių užpilų ir kapsulių formų:

  • Pelyno Arbata: Arbata iš pelyno yra naudojama virškinimo sistemai pagerinti, kovoti su nemiga ir sumažinti nervinę įtampą. Rekomenduojama gerti tris kartus per dieną po keletą gurkšnių.

  • Pelyno Užpilas: Spiritiniai pelyno užpilai dažnai naudojami organizmo stiprinimui ir detoksikacijai. Jis taip pat naudojamas apsinuodijus maistu ar cheminėmis medžiagomis.

  • Pelyno Kapsulės: Pelyno kapsulės yra patogus būdas gauti šio augalo naudą be stipraus kartumo. Jos dažnai naudojamos virškinimo problemoms spręsti ir imunitetui stiprinti.

Šalutinis Pelyno Poveikis

Nepaisant naudos, pelynas turi ir šalutinį poveikį, kurį reikia žinoti:

  • Nėštumas ir Žindymas: Pelynas nėra rekomenduojamas nėščioms moterims ir maitinančioms mamoms dėl galimo neigiamo poveikio.
  • Perdozavimas: Pelyno sudėtyje yra tujonas, kuris didelėmis dozėmis gali sukelti traukulius ir kitus sveikatos sutrikimus. Todėl svarbu laikytis rekomenduojamų dozių.

Pelynas Moksliniuose Tyrimuose

Moksliniai tyrimai patvirtina pelyno naudą sveikatai. Pavyzdžiui, tyrimai, atlikti Irano medicinos universitete, parodė, kad pelynas gali efektyviai naikinti žarnyno parazitus be šalutinio poveikio, kuris dažnai pasitaiko naudojant cheminius vaistus. Taip pat buvo įrodyta, kad pelynas turi priešuždegiminių ir hepatoprotekcinių savybių, kurios padeda apsaugoti kepenis ir mažinti uždegimą organizme.

Išvada

Pelynas yra unikalus augalas, turintis daug naudingų savybių sveikatai. Jis gali būti naudojamas virškinimo problemoms spręsti, parazitų šalinimui, uždegimų mažinimui ir bendrai sveikatos stiprinimui. Tačiau, kaip ir su bet kokiu gydomuoju augalu, svarbu laikytis dozavimo rekomendacijų ir pasikonsultuoti su gydytoju prieš pradedant vartoti pelyną kaip sveikatos papildą.

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Pradėti apsipirkima

Pasirinkti