Praleisti turinį

Saaukstēšanās. Celiakija. Kā zarnu ādas ietekmē mūsu veselību?

Kā zarnu villi ietekmē mūsu veselību? Daudzi no mums nav dzirdējuši un viņiem nav ne jausmas, kā patiesībā darbojas mūsu gremošanas sistēma, kāds ir tā sastāvs un kādas funkcijas veic...

Kā zarnu villi ietekmē mūsu veselību?

Daudzi no mums nav dzirdējuši un viņiem nav ne jausmas, kā patiesībā darbojas mūsu gremošanas sistēma, kāds ir tā sastāvs un kādas funkcijas veic dažādas zarnu daļas. Jūs sakāt, ka es kļūdos?

Vai daudzi no jums varētu mums pastāstīt, kas ir gutculatūras un kāda nozīme tām ir mūsu ķermenim? Patiešām, šķiet dīvaini, ka barības vielas uzsūcas caur šiem mazajiem tievās zarnas izaugumiem... Tomēr tā ir taisnība!

Gurgles - barības vielu piesūcekņi

Visa tievās zarnas virsma ir pārklāta ar gurellēm, lai tās laukums būtu lielāks un tā varētu absorbēt pēc iespējas vairāk barības vielu – tā ir ļoti svarīga gļotādas struktūras iezīme.

Skatoties caur mikroskopu, zarnu iekšējā virsma atgādina mežu. Tie ir arī pinkaini, kuru augstums ir apmēram 1mm. Kapilāru un limfātisko kuģu tīkls ir izkaisīts villi iekšpusē.

Gurgles spēj asimilēt taukskābes, glicerīnu, aminoskābes un glikozi. Sagremotās olbaltumvielu un ogļhidrātu daļas tiek resorbētas caur asinsvadiem, un sagremotie tauki tiek absorbēti caur limfātisko pīli. Uzlīmējot uz gļotādas virsmas, villi ievērojami palielina sūkšanas šļūtenes kopējo laukumu, kas nepieciešams, lai iesūktu barības vielas asinīs un limfā

Kad mēs ēdam pārāk daudz miltu , cukura un cietes bagātu ēdienu, grauzdēti, kondensēti pārtikas produkti traucē normālu zarnu darbību. Galli vairs pilnībā nepilda savu funkciju. Tad ķermenis sāk just pastāvīgu badu. Ja nav pilnvērtīgas pārtikas, nav pilnvērtīgas absorbcijas - organismam vienkārši trūkst barības vielu.

vairs nav nepieciešams ir teikts-tīras zarnas-spēcīga imunitāte. Ja mēs saglabājam ķermeņa iekšējo tīrību, mēs varam izvairīties no visa veida slimībām; aptaukošanās, saaukstēšanās, pat tā sauktās ''neārstējamās slimības''.

Peršalimas. Celiakija. Kaip žarnyno gaureliai veikia mūsų

Ir ļoti izdevīgi lietot tādus produktus, kuriem ir antiseptiska iedarbība. Pazīstams arī kā ''dabiskās antibiotikas''. Tas būtu; ingvers, cayenne, ķiploki, sīpoli, mārrutki, sinepes, melnie pipari, krustnagliņas, kardamons, kanēlis. Īpaši izmantosim vairāk no tiem aukstajā sezonā un saaukstēšanās un slimību gadījumā. Ir arī izdevīgi izmantot antiseptisku garšvielu un garšaugu augu maisījumus, , lai palīdzētu attīrīties.

Daudzi ir pamanījuši, ka pēc detoksikācijas- ķermenis atgūstas, tam ir vairāk engas, lai gan mēs ēdam daudz mazāk, bet ir daudz mazāks daudzums, jo ēdiens ir barojošs. Pareizais ēdiens baro ķermeni. Tāpēc neaizmirsīsim regulāri veikt detoksikācijas kursu ik pēc trim līdz sešiem mēnešiem.

Slimības un komplikācijas

Par celiakiju reti runā, lai gan tā ir diezgan izplatīta slimība. Tiek lēsts, ka aptuveni viens procents no visiem Eiropas iedzīvotājiem var ciest no šīs slimības.

Celiakija jeb glutēna enteropātija – ir hroniska tievās zarnas slimība, kurai raksturīgi gļotādas bojājumi, ko izraisa kviešu olbaltumvielu lipeklis vai tam līdzīgie miežu un rudzu proteīni, kā arī traucēta barības vielu uzsūkšanās cilvēkiem ar ģenētisku noslieci.

Graudu olbaltumvielu lipeklis, kas sastāv no dažāda veida olbaltumvielām, iekļūst zarnu sienā un tiek sadalīts līdz skābēm, kas provocē organismu cīnīties.

Jaunizveidotās antivielas sāk uzbrukt tievās zarnas gļotādas gaurelliem, kas, kā jau teicām, ir atbildīgi par barības vielu un vitamīnu uzsūkšanos un iekļūšanu asinīs. Inducētās iekaisuma reakcijas dēļ villi nevar veikt savu funkciju - celiakijas bojātie villi nokalst, kas izraisa gremošanas traucējumus un pārtikas uzņemšanu.

Hroniskā celiakijas formā tiek bojāta zarnu gļotāda, kā rezultātā tiek traucēta nepieciešamo vielu uzsūkšanās. Celiakijas simptomi: caureja, ādas izsitumi, nogurums, svara zudums, muskuļu zudums, neauglība, izkārnījumu variācijas, kaulu sāpes.

Pareizs uzturs visvarenais ierocis

Iespējams, daudzi būs pārsteigti, uzzinot, ka glutēnu, kas izraisa celiakiju, var atrast konservētās zupās, salātu mērcēs, saldējumā, šķīstošajā kafijā, gaļas konservantos, tomātu mērcē, šokolādes tāfelītēs, sinepēs, pat jogurtos.

Cilvēkiem ar celiakiju bieži trūkst dzelzs, B12, B, K vitamīnu un citu mikroelementu, tāpēc pilnvērtīgs uzturs ir neatņemama ķermeņa stiprināšanas sastāvdaļa. Sastādot pārtikas devu speciālistiem, tiek ņemts vērā, ka organismam ir vajadzīgas visas uzturvielas: olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti, vitamīni, minerālsāļi.

Uztura normām jāatbilst ķermeņa enerģijas vajadzībām, jāpalīdz veidot jaunas šūnas, jānodrošina laba cilvēka veiktspēja un izturība pret infekcijas slimībām.

Tomēr mums ir jāsaprot, ka ķermeņa attīrīšana nav tikai uztura režīma saskaņošana. Tikpat svarīgi ir rūpēties par gaisu, ko elpojam, un kvalitatīvu dzeramo ūdeni. Dzersim arī vairāk zaļo kokteiļu, ēdīsim zaļos dārzeņus un dzersim dzērienus, kas sārmaina ķermeni .

Laiks pārmaiņām? sākt izmaiņas šeit

Peršalimas. Celiakija. Kaip žarnyno gaureliai veikia mūsų

Iepirkšanās ratiņi

Jūsu grozs ir tukšs

Sākt iepirkties

Izvēlieties