Praleisti turinį

Jūros kopūstų ir moliūgų salotos (mišrainė)

Jūros kopūstų ir moliūgų salotos, Daug rašoma apie jūros kopūstų naudą. tai itin maistingas ir naudingas mums produktas. Tačiau kaip paruošti gardžiai? Taigi, Mums reikės: Reikės 0,5 burokėlio skiltelė moliūgo...

Jūros kopūstų ir moliūgų salotos,

Jūros kopūstų ir moliūgų salotos (mišrainė)

Daug rašoma apie jūros kopūstų naudą. tai itin maistingas ir naudingas mums produktas.
Tačiau kaip paruošti gardžiai?
Taigi, Mums reikės:

Reikės
0,5 burokėlio
skiltelė moliūgo
0,5 stiklinės jūros kopūstų
(Galite rasti prekybos C.prieskonių skyrelyje, apatinėje lentynoje)
citrinos sulčių, druskos,
Juodųjų ir baltųjų sezamo sėklų.

Padažui
1/4 citrinos sulčių
1 v.š šviesios Miso pastos, jos skonį pakeisti galima sumalus saujelę anakardžių su porą šaukštų sojos padažo, šlakeliu vandens
(naudinga, kadangi fermentuota, įsigyti galima Promo Pr.c)
1 v.š aliejaus
0,5 a.š kajeno
1 skiltelė česnako
Visus komponentus dedame į trintuvą ir suplakame.

Gaminame
Burokėlį, moliūgą smulkiname juostelėmis. Sumaišome su citrinos sultimis bei žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų.
Jūros kopūstus užmerkiame šaltame vandenyje 10-15 minučių.
Kai j.kopūstai suminkštėja, paruoštas daržoves serviruojame lėkštėje, pilame padažą ir barstome sezamo sėklas.

receptas iš knygos "Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai". Įsigyti galite čia:

Jūros kopūstų ir moliūgų salotos (mišrainė)

 

JŪROS KOPŪSTAI

Jūros kopūstų ir moliūgų salotos (mišrainė)

Jūrų kopūstų cheminė sudėtis unikali: didelis kiekis aminorūgščių, vitaminų, mikroelementų. Palyginti su paprastais kopūstais, laminarijose yra dvigubai daugiau fosforo, 11 kartų daugiau magnio, 16 kartų geležies, 40 kartų natrio. Tai bene vienintelis maistinio jodo šaltinis.
Laboratoriniai tyrimai rodo, kad jūros kopūstuose yra toks provitamino A kiekis, kaip ir vaisiuose – obuoliuose, slyvose, vyšniose, apelsinuose.

. 100 g sausų jūros kopūstų turi 10 mikrogramų vitamino B12. Džiovintose laminarijose vitamino C yra nuo 15 iki 240 mg, o žaliuose – 30–47 mg. Pagal vitamino C kiekį jūros kopūstai prilygsta apelsinams, žemuogėms, svogūnų laiškams, rūgštynėms. Jūros kopūstuose yra vitaminų D, K, PP.
Jūros kopūstai naudingi ir tuo, kad jų sudėtyje gausu biologiškai veiklių medžiagų – alginatų. Alginatus žinome kaip maiste naudojamus konservantus (E 400–404, E 406, E 421), tačiau tai nėra sveikatai žalingos medžiagos. Alginatai pirmiausia žinomi kaip ypač efektyvūs absorbentai, surenkantys ir iš organizmo šalinantys sunkiuosius metalus, organinės kilmės toksines medžiagas ir laisvuosius radikalus, t.y. tai, ką dažniau vadiname šlakais.
Neleidžia susirgti

Senovės Kinijos ir Japonijos gydytojai laminariją vadino jūros ženšeniu, mat žinojo, kad šis augalais padeda pavargusiam ar ligos iškamuotam žmogui atgauti jėgas. Sunku suskaičiuoti visas jūros kopūstų naudingąsias savybes, išvardysime tik keletą jų.
Švelniai valo virškinamąjį traktą. Aktyvūs sorbentai (manitas, algino rūgštis), patekę į žarnyną, tiesiog iššluoja nemažai jame susikaupusių nuodingų medžiagų.
Padeda išvengti jodo trūkumo, gerina skydliaukės veiklą. Skydliaukė yra svarbi endokrininė liauka, kuri turi įtakos medžiagų apykaitai. Normaliam hormonų išskyrimui būtina sąlyga – pakankamas jodo kiekis organizme. Šio mikroelemento dienos norma yra apie 200 mikrogramų. Jeigu vartojamo maisto produktuose jo nepakanka, prasideda kompensacinis skydliaukės didėjimo procesas, kuris dažnai tampa negrįžtamas. Tai organizmo reakcija į jodo trūkumą.
Kraujagyslėse neleidžia kauptis cholesteroliui. Jūros kopūstuose yra medžiagų, kurios tiesiog naikina kraujagyslėse prasidėjusį cholesterolio plokštelių susidarymo procesą. Ne be reikalo japonai 10 kartų rečiau serga ateroskleroze nei Vakarų šalių gyventojai.
Taip pat šiuos augaluose esantys polisacharidai, vitaminai, mikroelementai aktyvina kraujo cirkuliaciją, limfos nutekėjimą ir taip pat neleidžia susidaryti trombams. Be to, biologiškai veiklios medžiagos stimuliuoja ląstelių atsinaujinimo procesus.
Stiprina imunitetą, saugo nuo vėžio. Jūros kopūstuose esantis polisacharidų kompleksas stimuliuoja imuninę sistemą. Japonės ir kinės, kasdien vartojančios jūros kopūstus, daug rečiau serga krūties vėžiu nei jų bendraamžės Europoje.
Reguliuoja svorį ir padeda lieknėti. Jūros kopūstuose gausu ląstelienos, juose mažai kalorijų.
Padeda sutrikus lytinei funkcijai. Nuolat valgydami jūros kopūstus vyrai gali padėti sau normalizuoti sutrikusią prostatos funkciją. Be to, jie veikia kaip puikus afrodiziakas!
Daugelis sveikatą gerinančių jūros kopūstų savybių tikriausiai lėmė tai, kad Senovės Kinijoje imperatoriaus Kansi valdymo laikais šių augalų nevartojimas galėjo būti traktuojamas kaip antivalstybinis nusikaltimas. Yra duomenų, kad būta imperatoriaus įsako, įpareigojančio Kinijos piliečius kasdien vartoti jūros kopūstų. Jūros kopūstai buvo perkami už valstybės lėšas ir vežami į atokiausius šalies kampelius. Jūros kopūstai taip pat įeina į daugelio pamėgtą, imunitetui stiprinti super mišinį "ELIKSYRAS".

Skanaus ir į sveikatą :)
www.grazinagum.lt

 

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias

Pradėti apsipirkima

Pasirinkti