Praleisti turinį

Rieksti. Uztura savienojumi

Kopš seniem laikiem cilvēki ir mīlējuši riekstus ne tikai par to garšu, bet arī par to ietekmi uz veselību. Rieksti ir bagāti ar olbaltumvielām, minerālvielām, vitamīniem, nepiesātinātajām taukskābēm un šķiedrvielām,...

Kopš seniem laikiem cilvēki ir mīlējuši riekstus ne tikai par to garšu, bet arī par to ietekmi uz veselību.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Rieksti ir bagāti ar olbaltumvielām, minerālvielām, vitamīniem, nepiesātinātajām taukskābēm un šķiedrvielām, kas samazina holesterīna līmeni asinīs un palīdz novērst daudzas sirds slimības. Rieksti satur daudz magnija, kas stiprina kaulus un nervu sistēmu. Tie ir bagāti ar cinku, kas ir ļoti nepieciešams bērnu augšanai un brūču dzīšanai, kā arī mangānu, kas aizsargā pret brīvajiem radikāļiem.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Neaizmirstiet- ir nepieciešams labi mazgāt riekstus un iemērc tos nakti. Tad tie kļūst ne tikai sulīgi, garšīgi, bet arī palielina uzturu . Mērcēšanas laikā - tas ir mērcēšanas laikā - ka no rieksta ūdenī izplūst fermentu inhibitors- kas liek riekstam gulēt un ir nelabvēlīgs mūsu organzācijai. Tāpēc mēģiniet ēst tikai pamodinātus riekstus- jūs nejutīsiet smagumu, tie būs viegli sagremojami.

Rieksti – lielisks E vitamīna avots, tiem piemīt antioksidanta īpašības, tie stiprina organisma imunitāti. Šķiedras un fitoķīmiskās vielas, kas atrodas riekstos, palielina organisma izturību pret vēzi. Katrs uzgriežņu veids darbojas atšķirīgi, tāpēc izvēlieties tos, kas jums ir vispiemērotākie.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Valrieksti – lai uzlabotu atmiņu. Šie rieksti, kas aug dienvidu valstīs senajā Persijā, tika novērtēti par to pozitīvo ietekmi uz smadzenēm. Valrieksti satur magniju, fosforu, kāliju, varu, ir bagāti ar omega-3 nepiesātinātajām taukskābēm, kas stiprina sirdi un asinsvadus, kā arī C vitamīnu. Valrieksti palielina organisma izturību pret saaukstēšanos, tāpēc ir lietderīgi tos ēst gripas laikā. Gados vecākiem cilvēkiem šie rieksti ir īpaši piemēroti, jo tie stimulē šūnu atjaunošanos.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Mandeles – lai regulētu svaru. Mandeles Daudzi mīļākie rieksti ieradās mūsu valstī no eksotiskās Āzijas. Viduslaikos mandeles varēja baudīt tikai muižnieki, vēlāk tās kļuva populāras arī parasto cilvēku vidū. No taukskābēm, kas atrodas šajos riekstos, pat 70 procenti. ir noderīga ķermenim, jo tā regulē holesterīna līmeni asinīs. Zinātnieki no vienas ASV universitātes ar pētījumiem ir pierādījuši, ka mandeles palīdz regulēt svaru. Pacienti ēda 24 no šiem riekstiem (56 g) katru dienu desmit nedēļas un nepalielināja svaru. Mandeles ir ļoti piesātinātas, tās vairs nevēlas ēst, kad tās tiek košļātas, tāpēc jūs neuzkodas uz augstas kaloritātes produktiem. Šie rieksti ir noderīgi arī pacientiem ar plaušu slimībām, kas cieš no aizcietējumiem.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Indijas rieksti - kad dzelzs ir deficīts Indijas Indijas rieksti Indijas rieksti nāk no Brazīlijas un tiek pārdoti jau lobīti. Šie rieksti dzelzs saturā nav zemāki par gaļu, tāpēc tie ir īpaši piemēroti veģetāriešiem. Lai tas labāk uzsūktos organismā, ieteicams dzert Indijas riekstus ar apelsīnu sulu. Indijas rieksti ir īpaši noderīgi grūtniecēm (tām ir nepieciešamā folijskābe), kas baro bērnu ar krūti. Piemērots lietošanai menstruāciju gadījumā, sasniedzot klimatisko periodu, lietojot kontracepcijas līdzekļus. Šie rieksti ir bagāti ar magniju, cinku un fosforu, kas stiprina imūnsistēmu, nomierina nervus, palīdz tikt galā ar stresu un uzlabo pašsajūtu.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Brazīlijas bertoletia – auglībai. Brazīlijas bertoletia rieksti, kas aug Dienvidamerikā, ir ļoti barojoši, satur daudz olbaltumvielu, vara, šķiedru, E vitamīna un selēna. Tieši selēns ir spēcīgs antioksidants, kas aizsargā pret brīvajiem radikāļiem. Ilinoisas Universitātes (ASV) pētnieki ir atklājuši, ka šie rieksti var palīdzēt novērst krūts vēzi. Selēns ir nepieciešams arī testosteronam, kas stimulē spermas veidošanos, regulē libido. Zita Vesta, vienas no Lielbritānijas lielākajām auglības klīnikām Zita West dibinātāja, iesaka ēst divus līdz trīs Brazīlijas bertoletios dienā tiem, kas vēlas pēcnācējus. Turklāt selēns ir nepieciešams matu, nagu un ādas tvirtumam. Brazīlijas bertoletia ir arī bagāta ar cinku, kas palīdz cīnīties ar ādas sausumu, ekzēmu un psoriāzi.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Lazdu rieksti – tiem, kas sporto. Lielākā daļa lazdu riekstu tiek audzēti Turcijā un Itālijā. Tie ir bagāti ar olbaltumvielām, E un B vitamīniem, kas uzlabo ādas stāvokli un stiprina muskuļus. Tāpēc šos riekstus ieteicams ēst cilvēkiem, kas nodarbojas ar fizisku darbu vai sportu. Lazdu rieksti palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, novērš sirds slimības un gāzu uzkrāšanos zarnās. Tajos esošais kalcijs stiprina kaulus, uzlabo gremošanu un veicina asins recēšanu. Zinātnieki uzskata, ka kalcijs nonāk glābšanā, lai novērstu augstu asinsspiedienu, sirds un pirmsmenstruālās sāpes, zarnu vēzi.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Pistāciju dzimtene ir Rietumāzija. Pistācijas, tāpat kā citi rieksti, ir bagātas ar kalciju, dzelzi, magniju, fosforu, kalciju, E vitamīnu. Visnoderīgākais A vitamīna dēļ, kas ir nepieciešams mūsu redzējumam un ādai. Pistācijas ieteicams ēst, kad palielinās sirdsdarbība, ar aknu slimībām. Dienā nedrīkst košļāt ne vairāk kā piecpadsmit no šiem riekstiem. Pistācijas Zemesrieksti, kuru izcelsme ir Brazīlijā, satur ievērojamu daudzumu tauku, olbaltumvielu, ogļhidrātu un minerālvielu.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Zemesrieksti satur B un E vitamīnus, fosforu, magniju, kāliju, kalciju un nātriju. No citiem riekstiem tie atšķiras ar PP vitamīna (niacīna) saturu. Niacīns paplašina asinsvadus, samazina holesterīna līmeni asinīs un asinsspiedienu. Tomēr esiet uzmanīgi, ēdot zemesriekstus: tie ir vieni no visbiežāk sastopamajiem alergēniem. Zemesriekstu padomi riekstu cienītājiem ¤ Ēdiet tikai tīrus riekstus. Stiklojums, cepšana un sālīšana nepalīdz tik daudz, cik kaitējums. ¤ Lai nepieņemtos svarā, nomainiet parastās uzkodas (kartupeļu čipsi, saldumi, saldējums vai šokolāde) ar riekstiem. ¤ Izmantojiet riekstus ēdiena gatavošanā. Pievienojiet tos salātiem, makaroniem vai zivju ēdieniem. Kā izvēlēties kvalitatīvus riekstus ¤ Labākie ir nemizoti rieksti. Pārbaudiet, vai apvalks nav saplaisājis, salauzts vai tārps. ¤ Nemizotiem riekstiem jābūt cietiem. Ja pēc kratīšanas ir grabulis, viņi, iespējams, skrāpējas. ¤ Ja maisiņā atrodat uzgriezni bojātā apvalkā, noņemiet to. Kad tas sāks pūt, tas kaitēs arī citiem. Slēpjas briesmas ¤ Rieksti ir augstas kalorijas. Apēdot nedaudz riekstu, jūs saņemsiet vidēji 150 kalorijas, tāpēc jums būs jāatsakās no citas uzkodas. ¤ Zemesrieksti ir viens no visbiežāk sastopamajiem alergēniem, tos nav ieteicams ēst grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas periodā un bērniem līdz trīs gadu vecumam.

Riešutai. Maistinės sąvybės

Tomātu pīrāgi ar mandeļu pastu

Kā vienmēr, viegla, ātra un unikāla uzkoda jūsu pusdienām vai vakariņām! Šo un daudzas citas receptes atradīsit "3 dienu enerģijas uztura programmā", programmu var iegādāties šeit:

http://www.gyvasmaistelis.lt/lv/merchandise2/programmas/3-dienas-enerģija-uzturs-programma-detaļas.html

Porcijas: 1-2
Gatavošanas laiks: 10 min

Sastāvdaļas:

Pamatnei:
5-7 tomātu pīrāgi

Mandeļu izkliedei:
1/8 glāzes mandeļu
1/8 glāzes saulespuķu sēklu
1/2 burkānu
25 g spinātu
25 g rukolos
bazilika zariņš
1/4 apelsīnu paprikas
1/2 a. š. Sāls
1/4 a. š. Kajeno
1/4 citronu sula
1/2 a. š. medus

Ēdienu gatavošana:

Visas sastāvdaļas ieliekam blenderī/kokteilī vai pārtikas smalcinātājā un labi sasmalcinām. Mēs izklājam uz tomātu skaidām. Mēs dekorējam ar spinātu lapām.

Jūs varat uzklāt izplatīšanos ne tikai uz tomātiem, bet arī uz cukini, gurķiem vai RAW rīvmaizi.

garšīgi un veselīgi :)

www.grazinagum.lt

Iepirkšanās ratiņi

Jūsu grozs ir tukšs

Sākt iepirkties

Izvēlieties